IMPACTES I RISCOS NATURALS

1- Rellegiu les notícies que encapçalen la unitat 11 del vostre llibre de text. Identifiqueu en cada una si es parla d'un impacte, d'un risc o de dues coses alhora. Raoneu el perquè.


-Primer de tot, recordem que per impactes ambientals entenem aquelles alteracions del medi provocades per éssers vius, principalment pels éssers humans. En canvi, els riscos ambientals són aquells possibles danys o catàstrofes en el medi ambient a causa d'un fenomen natural (riscos ambientals naturals) o a una acció humana (riscos ambientals antropogènics).


Notícies:


1. L'augment de la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera, a causa de les activitats humanes, està influint en el fet que les temperatures mitjanes de la darrera dècada siguin les més altes des que hi ha registrades en el temps de paràmetres climàtics. El nivell del mar ha pujat arreu del món mes de 25 centímetres en un segle. Les collites avancen el seu procés. Simultàniament, determinats fenomens meteorològics causants de catàstrofes ( tempestes, ciclons, huracans, ets.) es produeixen molt més sovint.

-Es parla d'un impacte ambiental, l'augment de la concentració de CO2 a l'atmosfera, que és una alteració important en una de les capes planeta, i que és provocada per les accions humanes. També es tracta d'un risc ambiental, ja que provoca fenomens meteorològics que tenen conseqüències devastadores i provoquen danys a la naturalesa. És un risc antropogènic perquè està causat per l'augment de contaminació provocat pels humans.




2. L'activitat sísmica de la terra és contínua i manifesta la dinàmica interna del planeta. De forma sobtada i breu, el terra tremola i tot el que hi ha al voltant es mou. En la majoria dels casos els efectes no incideixen sobre les persones i els seus béns. Però en altres, poden tenir conseqüències catastròfiques sobre zones densament poblades.



El fenomen que es descriu, l'activitat sísmica, no és cap impacte ambiental ja que es pròpia del planeta, i és independent i no es veu afectada per les accions dels éssers vius. En canvi, sí que és un risc ambiental de caràcter natural, ja que en un moment determinat pot arribar a provocar vertaderes catàstrofes que poden afectar greument la integritat d'una zona. És natural perquè com ja hem dit anteriorment no ve provocat per les accions humanes, sinó que és propi de la naturalesa i ja es donava abans de l'existència humana.


3. El transport de persones i de mercaderies , i la implantació i extensió de les zones industrialitzades comporten el consum de recursos energètics i s'associen a l'emissió a l'atmosfera de diversos contaminants. En determinades circumstancies s'han mesurat en àrees urbanes valors per a determinants contaminats que superen els límits de seguretat per a la salut humana.


En aquest article es parla d'un impacte ambiental ja que tracta de l'alteració d'algunes zones degut a la variació i increment d'algunes substàncies contaminants. No podem dir que estiguem parlant d'un risc natural, ja que no és tan greu com per ser immodificable, i no provoca cap efecte notable a escala global, sinó que només afecta a una zona reduïda, i que si es prenguessin les mesures necessàries en aquestes zones, al cap d'uns quants anys desapareixeria total o parcialment l'impacte esmentat. Insistim en que no és tracta d'un risc natural perquè només parla de certes àrees urbanes, i els riscos naturals provoquen un dany irreparable que afecta a una part més gran de la naturalesa.



4. Més de 1.000 volcans han estat actius durant els darrers 10.000 anys. Un bon nombre dels volcans consideren perillosos, sobretot perquè al voltant seu es localitzen nuclis de població relativament importants. Per aquesta raó, es fa necessària l'adopció de mesures per minvar els danys que les erupcions causen a les persones i els seus béns.

Igual que a la notícia 2, aquesta també parla només d'un risc ambiental natural, en aquest cas l'activitat dels volcans.  La seva erupció pot provocar grans desastres, que poden afectar tant a la biodiversitat d'aquella zona (erupcions submarines, per exemple) com a l'activitat humana quotidiana (des de la destrucció d'habitatges fins al tancament de vies aèries pels núvols de pols, com va ocórrer ara ja fa uns quants anys).  Tot i que parla de'accions humanes, això no converteix el fenomen en impacte ambiental, ja que aquestes accions són per evitar al màxim els danys, i no poden provocar-lo.





2- Expliqueu què és un impacte sobre el medi. Quins dels impactes ambientals que exerceix la humanitat sobre el medi considereu que té una importància especial ? (caldrà primer que feu una ullada del llibre, que feu recerca a internet...)



-Entenem per impacte ambiental aquell conjunt d'alteracions i canvis produïts en el medi ambient a conseqüència dels actes duts a terme pels éssers vius, majoritàriament pels humans. En l'estil de vida que seguim actualment els humans, hi juguen un paper molt important les tecnologies. El desenvolupament d'aquestes tecnologies a partir de la Revolució Industrial les ha potenciat enormement. Les tecnologies en si fan mobilitzar una gran quantitat d'energia a nivell global, i aquest flux constant d'intercanvi d'energia provoca un fort impacte en el medi. Com més s'han desenvolupat aquestes tecnologies i més les hem integrat en el nostre dia a dia, més fort ha sigut l'impacte mediambiental que hem causat, fins al punt en que comencem a notar de manera casi immediata les conseqüències ambientals dels nostres actes.

Volem remarcar que el desenvolupament de les tecnologies ha sigut clau en aquest impacte que hem provocat, ja que si visquéssim d'una manera més primitiva i autosuficient, sense dependència de màquines, vehicles i electrodomèstics entre altres dins la nostra quotidianitat, segurament l'impacte que hauríem provocat seria tant mínim que no es podria ni notar. Per exemple, les tribus amazòniques que viuen pels seus propis medis, sense ajuda de la tecnologia moderna, no provoquen cap mena d'impacte més enllà del que puguin tenir sobre les espècies animals i vegetals amb les que estan en contacte, que tot i així continua estant molt per sota de l'impacte agrícola i ramader sobre la terra.


-Els humans hem provocat diversos impactes a nivell global, i n'hi ha que afecten el medi ambient a nivell general i altres que ho fan de manera més específica; però tots ells acostumen a estar relacionats, de manera que un impacte desencadena o potencia l'aparició d'altres impactes. Alguns d'aquests impactes serien la contaminació de les aigües (mars, oceans, rius, llacs...), la disminució de varietat de manera interespecífica (entre diferents espècies) i intra-específica (dins d'una mateixa espècie) com serien l'extinció d'espècies, la disminució d'individus per pesca o caça descontrolada al llarg de les dècades, la destrucció dels seus hàbitats, etc. Però a més dels impactes produïts a tota la biosfera i a les condicions de la geosfera i hidrosfera, també hem causat un impacte a l'atmosfera, que al ser la més prima i sensible de les diferents capes del planta li hem provocat l'impacte més fort: l'hem modificat de tal manera que les conseqüències es donen a nivell mundial.



 
3- D'aquell impacte que creieu que té una importància especial feu una entrada 
explicant tot allò que considereu interessant comunicar (ajudeu-vos de tot allò que ja 
domineu).


• Vídeo sobre l’efecte hivernacle: http://www.youtube.com/watch?v=QD-18YqEPVM



4- Respecte del vídeo vist la setmana passada, intenteu donar resposta a :
-què és el permafrost?



Permafrost (permagel) son aquelles capes de gel permanents de sòl, roca o terra que romanen per sota del punt de congelació de l’aigua (0 °C) durant dos anys seguits com a mínim. És pot trobar en els llocs polars com Canada, Alaska, Siberia...

El permafrost es troba situat entre el pergelisòl, que es la capa superficial activa que respon a les oscil·lacions del clima, i la roca profunda no gelada, la qual és la més afectada pel flux geotèrmic que pel clima.

Els sòls es classifiquen com permagel continu (90 a 100% de cobertura de  la superfície amb permagel), discontinu (50 a 90%) esporàdic (10 a 50%), isolat (>10%) i sense permagel.

-definiu huracà, tifó i tornado? (ajudeu-vos de recursos....)


El huracà i el tornado tenen el mateix significat la unica diferencia es que es donen en llocs diferents. El seu significat és una tempesta molt forta que es forma en el mar i acostuma a porovcar vents molt forts de fins i tot a una velocitat de més de 120 km/h


-Huracà: al nord de l'oceà Atlàntic i de l'oceà Pasífic.


-Tornado: al nord-oest de l'oceà Pacífic.


Un tornado és una pertorbació meteorològica que es forma quan l'aire càlid humit de les capes inferiors de la Terra penetra aire fred i sec de les capes superiors de la Terra i és xucla cap a la part superior de la Terra en forma d'embut. El efecte més comú és que pot provocar un tornado una baixada ràpida de pressió dels violents vents. Els tornados s'ajunten normalment amb als ciclons tropicals que, en bufar per sobre els continents, produeixen les condicions favorables a la seva formació.

-què és la tundra d'Alaska?

La tundra és un bioma (és una gran unitat de classificació dels paisatges de la biosfera) terrestre caracteritzat per les baixes temperatures que només permeten el creixement d'una vegetació herbàcia o arbustiva.
La paraula tundra deriva de la paraula finlandesa tunturi amb la que ells designen el turons sense arbres per causa del descens de la temperatura amb l'altitud. Es reserva el nom de tundra per les latituds circumpolars de l'hemisferi nord mentre que una vegetació semblant, també sense arbres, establerta a l'alta  muntanya de clima temperat, rep el nom de prat alpí (tipus de vegetació).

Amb el canvi climàtic i l'escalfament global es preveu que el bioma de la tundra sigui el més afectat entre els biomes del món ja que les temperatures de l'estiu augmentarien de 2 a 5 °C fonent-se tot o part del permagel.


Noticia


La tundra d'Alaska desapareix a mesura que augmenta la temperatura mitjana a l'Àrtic. Alguns científics prediuen que amb l'augment de les temperatures a l'Àrtic, la tundra d'Alaska tal com és actualment podria desaparèixer abans de finals de segle. Aquesta desaparició podria tenir un profund impacte en les criatures que viuen i crien a Alaska, entre ells els óssos bruns, llops, guineus, i moltes espècies d'aus aquàtiques i aus migratòries. Però potser l'animal més afectat per aquest canvi seria el caribú, que depenen en gran mesura dels líquens com a font d'aliment.

La tundra, un ecosistema fred, sec i sense arbres,està  caracteritzada per una temporada de floriment de la vegetació extremadament curta. Està composta per capes subjacents del sòl congelat-conegudes com permafrost-i pastures, joncs, molses, líquens, baies i plantes. De mantenir-se el desglaç, i si continua produint incendis de gran magnitud com els que s'han produït recentment, tota aquesta vegetació seria substituïda per terres d'arbustos i fins i tot per boscos boreals.

L'augment de la crema i el desglaç de la tundra també podria tenir un impacte general al planeta, ja que podria contribuir a l'augment de l'escalfament global. Els científics assenyalen que enormes quantitats de carboni i, sobretot, de metà, un gas d'efecte hivernacle encara més potent que el CO2, estan emmagatzemades en el permafrost subjacent en la major part de la tundra àrtica. Si el permafrost es fon, aquests gasos serien alliberats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario